arrow scroll top

Självhäftande papper

Vad är självhäftande papper?

Självhäftande papper är en speciell typ av papper med en klisterremsa på undersidan, vilket gör att man kan riva av bladen och fästa dem där man vill.
Den särskilda limtekniken säkerställer att det inte fastnar något lim på ytan bladet fästs på och man kan därför placera om bladet vid behov . I vårt erbjudande har vi olika papper avseende både färg, vikt och placering av limremsan. På så sätt kan vi producera en stor variation av häftblock i olika storlekar.

Historien bakom självhäftande papper

 

De första försöken att skapa ett självhäftande papper gjordes på 70-talet, då Dr Spencer Silver försökte utveckla ett superstarkt lim i sitt laboratorium för att kunna kombinera metaller med varandra. Till slut tvingades han konstatera att limmet inte var starkt nog för det tänkta användningsområdet. Däremot hade limmet andra positiva egenskaper såsom låg viskositet, vidhäftningsförmåga utan upphettning, samt möjligheten till multipel användning.

Dr Silvers lim kom till praktisk användning några år senare, då Arthur Fry, korsångare i kyrkan och vän till Dr Silver, hade problem med att de pappersblad han använde som markörer i sin sångbok ofta föll ur boken. Han testade då det nya limmet på pappersbladen och skapade på så sätt praktiska självhäftande flikar till boken.

Dr Silver och Fry var först tveksamma till om det skulle finnas någon större efterfrågan på deras gemensamma innovation, men efter ett konsumenttest med positivt utfall lanserades sedan de första självhäftande häftblocken på den amerikanska marknaden 1980 och ett år senare kom de till Europa. Resten är historia.

En nackdel med Dr Silvers lim var att det var lösningsmedelsbaserat, vilket har skadlig inverkan på miljön. Därför använder PromoNotes ett vattenbaserat lim för att kunna erbjuda en miljövänlig produkt.

Papperskvalite och standard farger

Vårt sortiment av självhäftande papper *

I tillägg till vitt självhäftande papper med densitet 80 g/m2, kan vi erbjuda följande pappersfärger:

Intensiva färger

grön 70 g/m2
gul 70 g/m2
orange 70 g/m2
rosa 70 g/m2

Pastellfärger

grön 70 g/m2
blå 70 g/m2
gul 70 g/m2
rosa 70 g/m2

Samt ekologiska papper

vit 80 g/m2
kraft 70 g/m2
grass paper 95g/m2

Samt ekologiska papper

rosa 70g/m2
gul 70g/m2
blå 70g/m2
grön 70g/m2

* på grund av skillnader i färgåtergivning mellan datorskärmar kan pappersfärgerna se något annorlunda ut i verkligheten än vad som presenteras ovan.